Vedci zistili, kde bol pochovaný Platón: Píšu o tom staré zvitky

2024-04-23 20:00:00 |   |    | 

Na základe štúdia tzv. herkulánskych zvitkov sa podarilo zistiť, kde bol v Aténach pochovaný antický filozof Platón. Uviedol to taliansky vedec Graziano Ranocchia, píše TASR podľa agentúry ANSA.



 

Platón bol podľa Ranocchiu, ktorý pôsobí na univerzite v Pise, pochovaný v záhrade na súkromnom pozemku Akadémie. Antický filozof túto vzdelávaciu inštitúciu  založil v Aténach v štvrtom storočí pred naším letopočtom.

Miesto Platónovho posledného odpočinku bolo uvedené v texte o dejinách Akadémie, ktorý napísal epikurejský filozof a básnik Filodémos, ktorý žil v Herkulaneu. Ranocchia to oznámil na pôde Národnej knižnice v Neapole, počas informovania o predbežných výsledkoch výskumného projektu.

Tzv. herkulánske papyrusy tvorí približne 1800 zvitkov, ktoré boli spolu s tisíckami ďalších pamiatok skarbonizované počas erupcie Vezuvu v roku 79. Sopečné plyny a popol vtedy zničili mestá Herkulaneum a Pompeje, ich trosky boli objavené v 18. storočí.

Čítanie zvitkov je mimoriadne náročné, pričom hrozí ich poškodenie. V súčasnosti sa ich darí rozlúštiť s použitím novej technológie. Zvitky pritom obsahujú aj informácie o Platónovom živote, dodal Ranocchia.

Platónova Akadémia bola zničená v roku 86 pred naším letopočtom počas vlády rímskeho diktátora Lucia Cornelia Sullu. Miesto, kde sa nachádzala, bolo objavené v 20. storočí.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa